Когда поворона позика превращается в безповоротную

Поиск  Пользователи  Правила  Войти
Форум. ЧПУ » Общий форум
Страницы: 1
RSS
Когда поворона позика превращается в безповоротную, Предприятие оказала сотруднику поворотну позику
 
Предприятие выплатила сотруднику поворотну позику, а он умер. Как в бухгалтерском и налоговом учете отразить эти события? Кому начислять условные проценты? В коментариях ДПА - все о возвратных говориться, а как быть в данном случае когда востребовать вроде бы и не с кого - никто ничего не знает. P.S. Предприятие является плательщиком налога на прибыль.
 
Сначала разбираемся с точки зрения законодательства.

пп. 4.3.23 ст. 4 Закону визначено, що не підлягає оподаткуванню основна сума депозиту (вкладу), внесеного платником податку до банку чи  фінансової установи, яка повертається такому платнику податку, та основна сума кредиту, що отримується платником податку.

Згідно зі ст. 374 Цивільного кодексу України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає другій стороні (позичальникові) у власність (в оперативне управління) гроші або речі, визначені за родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошей або рівну кількість речей того самого роду і якості. При цьому договір позики вважається укладеним у момент передачі грошей або речей.

З урахуванням того, що позика підлягає поверненню, вона не вважається доходом позичальника і, відповідно, протягом строку дії договору не є об'єктом оподаткування. Тобто суми коштів, переданих (наданих) податковим агентом (юридичною особою) фізичній особі - платнику податку за договором позики, які фізична особа (позичальник) повинна повернути позикодавцеві (податковому агенту) у визначений договором термін, не підлягають оподаткуванню згідно з пп. 4.3.23 ст. 4 Закону.

У разі якщо податковий агент погасить (сплатить) позику чи її частину за рахунок своїх коштів (прибутку), тоді ця сума вважатиметься доходом, отриманим платником податку від його працедавця як додаткове благо і повинна включатися до складу їхнього місячного оподатковуваного доходу з часу її сплати за рахунок коштів працедавця і оподатковуватися на загальних підставах (частина "д" пп. 4.2.9 ст. 4
Закону).
 
Поскольку предприятие не собирается самостоятельно погашать ссуду, то налога на доходы физических лиц не возникает. Даже если родственники покойного унаследуют ссуду (представим даже такой невероятный факт), все равно платить они будут налог самостоятельно, поскольку в данном случае предприятие уже не будет налоговым агентом. Далее разбираемся с налогом на прибыль.
 
Согласно п.1.25

1.25. Безнадійна   заборгованість   -   заборгованість,   яка
відповідає будь-якій з наведених нижче ознак:
...
прострочена заборгованість  померлих  фізичних осіб,  а також
визнаних у судовому порядку  безвісно  відсутніми,  померлими  або
недієздатними,  а  також прострочена заборгованість фізичних осіб,
засуджених до позбавлення волі.

Таким образом, данная задолженность однозначно считается безнадежной. Поэтому никаких условных процентов не возникает. Однако, данную сумму нельзя внести и валовые расходы, поскольку она не относится к хозяйственной деятельности предприятия.

Итак:
Сумма подлежит списанию с баланса предприятия при условии наличия копии свидетельства о смерти без налоговых последствий для предприятия.
 
Спасибо! Удивительно, как все доступно и просто Вы сумели все это изложить. Восхищена! :!:
Страницы: 1
Читают тему


© 2002 Битрикс, 2007 1С-Битрикс