Список предметов
Виробнича потужність
29 / 36

Примітка. Текст завдання взято з форуму. Якщо тут відсутня інформація щодо вирішення завднь - пишіть на форумі.

Зміст уроку "Розрахунок виробничої потужності цеху, підприємства"

  1. Виробнича потужність кухні
  2. Визначити річну виробничу потужність цеху
  3. Визначити виробничу потужність цеху та річний випуск товарної продукції
  4. Визначити річну виробничу потужність підприємства
  5. Визначити середньорічну виробничу потужність підприємства
  6. Визначити коефіцієнт використання виробничої потужності

Завдання. Виробнича потужність кухні 

Місткість котлів 120 л. Коефіцієнт заповнення казанів 0,9. Середній об'єм однієї страви 0,5 л.
Середній час приготування їжі за один виробничий обіг котлів становить 120 хв.
Організаційно-технологічні простої обладнання за зміну 50 хв.
Час на підготовчо-заключні операції у середньому одну варіння їжі становить 20 хв. Тривалість роботи кухні за добу 10 годин.
 Їдальня працює 305 днів на рік.

Розрахуйте добову виробничу потужність кухні та річну виробничу програму їдальні з випуску перших страв.

Коментар.
Якщо вдуматися в суть завдання... ну, гаразд, припустимо, що існує якийсь "суповий заклад", коли
нескінченно споживається один і той же продукт, в одній і тій же рецептурі, цілий рік. Сезонні коливання попиту
автора не хвилюють. Залишимо смислове наповнення (яка ж, маячня...) на совісті автора.

Це завдання наводиться виключно тому, що методика її вирішення стане в нагоді на промислових підприємствах із
серійним виробництвом. Варто звернути увагу і на те, що автор не враховує режим роботи персоналу. На практиці
обов'язково зверніть на це увагу. З цим фактом пов'язане також питання, як інтерпретувати фразу "за зміну". Якщо час
роботи кухні 10 годин, то ми маємо одну зміну 10 годин чи дві зміни по п'ять годин? За умови 40-годинного робочого
тижня, виходить, що одна зміна зі ковзним графіком роботи персоналу. Тобто, одна людина може працювати не більше
чотирьох днів на тиждень.

Рішення.
Почнемо із добової "виробничої потужності".
Номінальний фонд часу становитиме:
10 годин х 60 хвилин = 600 хвилин

Ефективний фонд часу
600 - 50 = 550 хвилин

Час виробничого циклу
120 + 20 = 140 хвилин

Кількість операційних циклів на добу становитиме
550 / 140 ≈ 3,93 = 3

Ось перший "сюрприз". Якби у нас було серійне виробництво, то відсутні 10 хвилин (140х4 - 550) ми сплатили б як
понаднормові і отримали додатковий обсяг продукції на склад (!). Але... у нас продукція, що швидко псується, яка має
бути ще й продана і спожита. Час роботи обмежений режимом роботи установи. Тобто на склад ми покласти нічого
не можемо! Тому приймаємо кількість виробничих циклів рівним трьом.

Тепер визначаємо обсяг продукції порціях.
120*0.9/0.5=216 порцій

Таким чином, випуск на добу складе 216*3=648 порцій.

Знову ж таки, якби йшлося про виробництво, за рахунок переробки ми мали б 4 виробничі цикли. (216х4)

Річний випуск складе

648*305 = 197 640 порцій

Завдання 2. Визначити річну виробничу потужність цеху

У цеху машинобудівного заводу три групи верстатів: шліфувальні – 5 од., стругальні – 11 од., револьверні – 15 од.
Норма часу на обробку одиниці виробу у кожній групі верстатів відповідно 0,5 год., 1,1 год. та 1,5 год.

Визначити річну виробничу потужність цеху, якщо відомо, що режим роботи двозмінний, тривалість зміни – 8 год;

регламентовані простої обладнання становлять 7% режимного фонду часу, кількість робочих днів на рік – 255.

Рішення.

Для того, щоб знайти річну виробничу потужність цеху, нам потрібно знайти дійсний річний фонд робочого часу.
Він знаходиться за формулою:

Формула расчета действительного годового фонда рабочего времени

Фн – номінальний фонд робочого часу, що вимірюється в годинах.

– регламентовані простої обладнання, що вимірюються у відсотках.

Nоб – кількість обладнання в цеху, що вимірюється в штуках.

Для того щоб розрахувати номінальний фонд робочого часу потрібно скористатися формулою:

Формула расчета номинального фонда рабочего времени в цехе

ФНД - номінальний фонд робочого часу в днях. Вимірюється днями року.

С – кількість змін у робочому дні.

t – тривалість зміни. Вимірюєтьсяв годинах.

Знайдемо номінальний фонд робочого дня. Підставимо значення формулу.

Фн = 255 * 2 * 8 = 4080 год.

Тепер ми можемо розрахувати дійсний річний фонд робочого дня. Підставимо значення формулу.

Фд = 4080 * (1-7/100) * (5 +11 +15) = 4080 * 0,93 * 31 = 117626,4 год.

Тепер ми можемо розрахувати річну потужність цеху. Це можна зробити за формулою:

Формула производственной мощности цеха при выпуске одного типового изделия

Нч – норма часу на обробку виробу. Вимірюється в нормо-годинниках на штуку.

Фд - дійсний річний фонд робочого часу.

Підставимо значення у формулу:

ВП = 37944 / (0,5 +1,1 +1,5) = 117626,4 / 3,1 = 37944 штук продукції


Відповідь: Виробнича потужність цеху становить ВП = 37944 штук умовних виробів на рік

Завдання 3. Визначити виробничу потужність цеху та річний випуск товарної продукції

Визначити річну виробничу потужність цеху та його річний випуск товарної продукції, якщо коефіцієнт використання
виробничої потужності – 0,95. Дані для розрахунку наведені у таблиці нижче.

Показники

Значення показників

1

Кількість верстатів, шт.

25

2

Режим роботи цеху, змін

2

3

Тривалість зміни, година.

8

4

Норма часу на обробку виробу, нормо-година/шт.

0,5

5

Номінальний фонд робочого часу, днів у році

230

6

Регламентовані простої обладнання в ремонті, %

4

Рішення.

Знайдемо номінальний фонд робочого часу. Для цього скористаємося формулою:

Формула расчета номинального фонда рабочего времени в цехе

С – кількість змін у робочому дні.

t – тривалість зміни.

Підставимо значення формулу.

Фн = 230 * 2 * 8 = 3680 год.

Знайдемо дійсний річний фонд робочого часу.

Формула расчета действительного годового фонда рабочего времени

Фн – номінальний фонд робочого часу, вимірюється у годинах.

n – регламентовані простої устаткування, вимірюються у відсотках.

Nоб - кількість обладнання в цеху, що вимірюється в штуках.

Підставимо значення формулу.

Фд = 3680 * (1-4/100) * 25 = 3680 * 0,96 * 25 = 88320 год.

Знайдемо річну виробничу потужність цеху. Скористаємося формулою:

Формула производственной мощности цеха при выпуске одного типового изделия

Нч – норма часу на обробку виробу.

Фд - дійсний річний фонд робочого дня.

Підставимо значення формулу.

ВП = 88320 / 0,5 = 176640 шт.

Тепер ми можемо знайти річний випуск товарної продукції.

Формула теоретической товарной продукции на основании номинальной производственной мощности цеха

КВП - Коефіцієнт використання виробничої потужності.

ВП – річна виробнича потужність цеху.

ТП = 176640 * 0,95 = 167808 шт.

Відповідь: Теоретичний можливий випуск товарної продукції становить ТП = 167808 шт., Теоретична виробнича
потужність цеху ВП = 176640 шт.

Завдання 4. Визначити річну виробничу потужність підприємства

Визначити річну виробничу потужність підприємства та рівень її використання за такими даними.

№ п/п

Показники

Значення

1

Виробнича потужність підприємства початку року (вхідна), млн. грн.

10

2

Виробнича потужність, що наростає внаслідок модернізації та
вдосконалення технології, млн. грн.

0,4

3

Кількість місяців використання цієї потужності

4

4

Виробнича потужність, що вводиться внаслідок нового будівництва
та реконструкції, млн. грн.

0,5

5

Місяць введення

Листопад

6

Виробнича потужність, виведена із виробництва, млн. грн.

0,3

7

Місяць зняття з виробництва

Лютий

8

Виробнича програма підприємства, млн. грн.

9,4

З вихідних даних, наведених у таблиці вище, визначити вихідну, середньорічну виробничу потужність
підприємства міста і коефіцієнт використання виробничої потужності.

Рішення.

Розрізняють вхідну, вихідну та середньорічну виробничу потужність. Вхідна потужність – це потужність
початку року. Вихідна потужність – це потужність наприкінці року.

Знайдемо вихідну виробничу потужність. Для цього скористаємося формулою:

Мвих = Мп + Мм + Мр - Мл

Мп – виробнича потужність підприємства початку року. Вимірюється у грн.

Мм – потужність, яка зростає внаслідок модернізації обладнання, удосконалення технології. Вимірюється у грн.

Мр - потужність, яка вводиться в результаті нового будівництва чи реконструкції підприємства. Вимірюється у грн.

Мл - потужність, яка виведена з виробництва. Вимірюється у грн.

Підставимо значення формулу.

Мвих = 10+0,4+0,5-0,3=10,6 млн. грн.

Визначимо середньорічну виробничу потужність. Скористаємося формулою:

Формула расчета среднегодовой производственной мощности предприятия с учетом ее помесячной динамики

n1, n2 – кількість місяців використання введеної потужності.

n3 - кількість місяців, протягом яких не використовується потужність, виведена з виробництва.

Підставимо значення формулу.

Мс=10 + 0,4*4/12 + 0,5*2/12 - 0,3*1/12=10+0.1333+0.0833−0.025=10.1916 млн. грн.

Тепер знайдемо коефіцієнт використання виробничої потужності. Це можна зробити за такою формулою:

Формула расчета коэффициента использования производственной мощности предприятия

ВП – обсяг виробництва.

ПМ – виробнича потужність.

Підставимо значення формулу.

Кіпм = 9,4 / 10.1916  0,922

Відповідь: Коефіцієнт використання виробничої потужності Кіпм = 0,92, Розрахункова річна виробнича
потужність Мс = 
10.1916

Завдання 5. Визначити середньорічну виробничу потужність підприємства

Потужність підприємства початку року налічувала 35 800 т. кінцевої продукції Протягом року було запроваджено такі
потужності: у червні – 3500т., у серпні – 5420 т., у жовтні – 2750 т. Було виведено потужностей: у квітні – 2250 т. ,
у листопаді 8280 т. Необхідно визначити: середньорічну виробничу потужність та потужність підприємства на кінець року.

Рішення.

Знайдемо середньорічну потужність підприємства. Середньорічну виробничу потужність можна також визначити за
такою формулою:

Формула расчета среднегодовой производственной мощности предприятия с учетом ее помесячной динамики

Мм. - Виробнича потужність на початок року.

Мр. - Потужність, яка вводиться в експлуатацію.

Мл. - Потужність, яка вибула з експлуатації.

n1 – кількість місяців експлуатації i тієї потужності, яка введена в дію протягом року.

n2 – кількість місяців після виведення з експлуатації i-тої потужності протягом року, місяця.


Підставимо значення формулу.

Мс. = 35 800 + (3500 * 7 +5420 * 5 +2750 * 3) / 12 - (2250 * 3 + 8280 * 10) / 12 = 35 800 +

+ (24 500+27 100+8250)/12 – (6,750+82,800)/12= 33,324 т.


Знайдемо виробничу потужність наприкінці року. Для цього додамо до виробничої потужності на початок року
додані потужності та віднімемо виведені потужності.

Підставимо значення формулу.

Мк.г. = 35800 +3500 +5420 +2750-2250-8280 = 36940т.

Завдання 6. Визначити коефіцієнт використання виробничої потужності

Підприємство виготовляє електродвигуни. На основі даних, представлених у таблиці, визначити вихідну та
середньорічну виробничу потужність підприємства та коефіцієнт використання виробничої потужності.

Показники

Значення

Виробнича потужність підприємства на початок року (вхідна), млн. грн.

12

Виробнича потужність, яка збільшується внаслідок модернізації та удосконалення виробничої
технології: з першого жовтня, млн. грн.

0,8

Bиробнича потужність, яка запроваджується з першого вересня в результаті реконструкції,
млн. грн

0,6

Виробнича потужність, виведена з 1 березня, млн. грн.

0,4

Виробнича програма підприємства, млн. грн.

10

Рішення.

Розрізняють вхідну, вихідну та середньорічну виробничу потужність. Вхідна потужність – це потужність початку року.
Вихідна потужність – це потужність наприкінці року.

Знайдемо вихідну виробничу потужність. Для цього скористаємося формулою:

Мвих = Мп + Мм + Мр - Мл

Мп – виробнича потужність підприємства початку року. Вимірюється у грн.

Мм – потужність, яка зростає внаслідок модернізації обладнання, удосконалення технології. Вимірюється у грн.

Мр - потужність, яка вводиться в результаті нового будівництва чи реконструкції підприємства. Вимірюється у грн.

Мл - потужність, яка виведена з виробництва. Вимірюється у грн.


Підставимо значення формулу.

Мвих = 12 +0,8 +0,6-0,4 = 13 млн. грн.


Визначимо середньорічну виробничу потужність. Скористаємося формулою:

Формула расчета среднегодовой производственной мощности предприятия с учетом ее помесячной динамики

n1, n2 – кількість місяців використання введеної потужності.

n3 - кількість місяців, протягом яких не використовується потужність, виведена з виробництва. Підставимо значення формулу.

Мс = 12 + 0,8*3/12 + 0,6*4/12 - 0,4*2/12 = 12+0,2+0,2-0.0667 =12.3333 млн. грн.

Тепер знайдемо коефіцієнт використання виробничої потужності. Це можна зробити за формулою:

Формула расчета коэффициента использования производственной мощности предприятия

ВП – обсяг виробництва.

ПМ – виробнича потужність.


Підставимо значення формулу.

Кіпм = 10 / 12.3333 ≈ 0.811


Відповідь: Кіпм = 0.811, Мвых = 13 млн. грн., 12.3333 млн. грн. грн.

0  


 Виробництво і виробниче планування | Описание курса | Наскрізний приклад проектування виробничої системи